Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Безплатни прегледи при вродени сърдечни малформации

05.02.2020

Безплатни прегледи при вродени сърдечни малформацииПациенти с вродени сърдечни малформации ще могат да получат безплатна консултация в седмицата на отворените врати, която се организира от Експертния център по вродени сърдечни малформации (ВСМ) при Национална кардиологична болница.

Всички пациенти над 18 години ще могат да бъдат прегледани от 10 до 14 февруари. Консултациите ще се извършват от 8-14 часа в кабинет № 61, партер, след предварително записване на тел.: 02/9211 215, отдел „Грижи за болния“. Необходимо е желаещите преглед да носят всички документи свързани със заболяването си.

Седмицата от 7 до 14 февруари е определена като Седмица на осведоменост за вродени сърдечни заболявания. Отбелязва се ежегодно в страни от цял свят и цели да информира за вродените сърдечни малформации (ВСМ), които са най-честият вроден дефект по света.

Много пъти хирургията не е възможност за лечение на вроден сърдечен дефект, което означава, че може да бъде състояние, което изисква медицинска намеса през целия живот, споделят специалистите на Национална кардиологична болница. Сред най-честите видове сърдечни дефекти са стеноза на аортната клапа, предсърдно септален дефект, коорктация на аортата, пълен дефект на атриовентрикуларния канал, d-транспозиция на големите артерии, аномалия на Ебщайн, синдром на хипопластично ляво сърце, белодробна клапна стеноза и др.

Първите симптоми на вродени сърдечни заболявания се наблюдават още в ранното детство. Родителите е важно да следят за лош тегловен прираст или трудно наддаване на тегло при бебето, обилно изпотяване, наличие на сърдечен шум, учестено дишане, лошо хранене, лесна уморяемост, посиняване на лигавиците и кожата на тялото, наречено „цианоза”, което се засилва по време на плач или натоварване. Сред важните сигнали са още хипоксемични кризи - преходно намаляване на кръвотока в белия дроб, най-често поради спазъм на сърдечния мускул, гръдната болка, главозамайване, прилошаване и припадъци, аритмия, учестена сърдечна дейност (тахикардия), брадикардия, задръжка на течности и др.

Източник: https://www.puls.bg
Снимка: https://www.puls.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova