Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 



Конкурс ''Добротворчество'' - категория Младежи в затруднено финансово положение, желаещи да учат висше образование



Организатори: Конкурсът се организира съвместно от Милостив - платформа за благотворителност и социална дейност, Фондация Благородна Бадева, Сдружение за Модерна Култура и Васка Глушкова

Период: 16 октомври 2014 г. - 21 април 2015 г.

Медийна подкрепа: БНР, Информационна агенция ФОКУС, Културни новини, actualno.com, wishbox.org

Интервюта:
* 21.04.2015 - Разговор на д-р Деворина Гамалова с журналистката Лили Големинова, радио Хоризонт
* 21.04.2015 - Разговор на Радослав Кирков с журналистката Кармен Манукян, радио Хоризонт
* 03.03.2015 - Разговор на д-р Деворина Гамалова с журналистката Татяна Иванова, радио Хоризонт
* 01.01.2015 - Разговор на Нина Панчева-Киркова с журналистката Кармен Манукян, радио Хоризонт

Описание:
Категорията за младежи в материално затруднено положение в конкурса ''Добротворчество'' (milostiv.org/dobrotvorchestvo) цели да подпомогне млади хора, които имат желание да продължат обучението си във висше учебно заведение, но нямат финансовата възможност за това. Приканват се участниците да напишат мотивационно писмо, в което да отговорят на следните въпроси:

Защо искам да уча висше образование? Каква специалност искам да уча? Какво искам да работя като завърша и защо? С какво образованието ще ми помогне?

За младежите, които в момента са студенти първите два въпроса се заменят съответно със: Защо реших да следвам във ВУЗ? Защо избрах да уча в съответната специалност?

Макар че през последните две години броят на децата в социални домове в нашата страна е намалял с 22%, в момента около 4 200 деца все още живеят в тези институции. Освен тях още хиляди социално слаби младежи и такива в неравностойно положение имат нужда от помощта ни. Ние, организаторите на конкурса, вярваме, че всички деца имат право на добро образование, което да им даде шанс за достоен живот. Основен критерий за това би трябвало да бъдат техните способности и желание да учат и се развиват, а не финансовото им и социално положение.

Множество достойни българи от нашето минало са осъзнавали личната си отговорност към ближните си и обществото и са помагали на драга воля. В „Енциклопедия Дарителството“ са описани стотици случаи на хора, които даряват от собствените си средства, за да подпомогнат образованието на децата в България. Осъзнавайки личната си отговорност в обществото, всеки от тях го е правил според възможностите си - от стипендия на ученик до огромни суми за изграждане на училища и университети. Тези примери са толкова много и толкова мащабни, че бихме могли да говорим за осъзнати обединени усилия в името на българите и България, както и в подкрепа на науката, религията и изкуството.

Един от тези примери е Райко Цончев, чийто баща е починал още докато е бил дете и той не е могъл да се позволи да си купи дори учебник, а в последствие изучава занаят, замогва се и дарява крупна сума за построяването на училище и църква. Едно от най-мащабните дарителски дела е изграждането на Софийски университет със средствата на братята Евлоги и Христо Георгиеви. В своето завещание Евлоги Георгиев пише: „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно“.

Награди

Два вида парични награди - едногодишни стипендии и еднократни награди.

Стипендия - 1200 лв

Десет месечна стипендия по 100 лв на месец и еднократно изплатени 200 лв за закупуване на учебниците ще бъдат дарени през октомври 2015 г. на първите класирали се участници от списъка, които са приети (или продължават) да учат висше образование. Наградният фонд до момента е 8150 лв.

Еднократна награда

Правила за участие

Изисквания

За да участвате е необходимо да отговаряте на следните три условия:

Срокове

28.02.2015 г. - краен срок за изпращане на документите за кандидатстване.
Необходимо е да ни изпратите емайл на studenti.dobrotvorchestvo@gmail.com със следната информация:
1. Информация за контакт
Трите ви имена, елекронен адрес (в случай, че е различен от този, от който ни пишете), телефонен номер за връзка с вас.

2. Мотивационно писмо
Писмото трябва да съдържа отговор на 4-те въпроса в описанието по-горе. Дължината му е необходимо да бъде между 500 и 1000 думи (около 1 - 2 стандартни страници).

3. Документ за образование
Изисква се успех над много добър 4,50.

4. Документ, удостоверяващ, че сте социално слаби или в неравностойно положение
30.09.2015 г. - краен срок за изпращане на удостоверение /или заверена студентска книжка/, че сте приети да учите във ВУЗ;
15.10.2015 г. - дотогава ще бъде изплатена първата вноска от стипендията (наградите ще бъдат връчени при награждаването, а стипендиите ще се изплащат на 4 вноски или ежемесечно по взаимно съгласие на дарителя и студента);

Оценяване

Комисия

Председател на комисията е Васка Глушкова.

Членове на журито:

Критерии

Резултати:

На 21 април в галерия „България” на Софийска филхармония се проведе награждаването на национален конкурс „Добротворчество”. Събитието съчета гала-концерт на финалистите в раздела за млади музиканти и откриване на изложбата на избраните творби в раздела за млади художници. Васка Глушкова връчи наградите на победителите в тази категория.

Победители

Честито на победителите! Искаме да изкажем благодарност на дарителите и доброволците, които ни помогнаха да осъществим тази инициатива. Може да видите техните имена от тук.





Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova