Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 



Конкурс за фотография “Дарителството и България”



Организатори: Морската къща на изкуствата и Сдружение Милостив

Период: 25.03.2024-20.08-2024

Медийна подкрепа: БНР

Описание:
Националният конкурс „Дарителството и България“ кани творците да претворят в образи конкретни примери на дарителство или да предложат свой прочит на творене на добро днес, в настоящето. Това може да са абстрактни или фигуративни прочити, буквални или изпълнени със символи. Конкурсът е разделен на две основни категории: за фотографи и за художници (milostiv.org/art-24).

Избрани творби ще бъдат представени на изложба в галерията на БНР, гр. Варна, между 6-ти и 15-ти август 2024 г.

Краен срок за участие: 23 юни 2024 г.

Награди и условия

Приемат се фотографии на участници над 16 години.

Kаним да потърсите примери за дарителство покрай вас, например сгради, които са дарени с благотворителна цел или хора, които помагат на другите, дарявайки от времето, усилия или средства.

Награди:

Творбите в изложбата може да са за продажба, по избор на авторите, като те получават 100 % от обявената цена на творбата.

Как да кандидатствам

За да кандидатствате, моля, изпратете на имейл art.konkurs.2024@gmail.com

Повече за темата на конкурса


Конкурсът е посветен на впечатляващата по мащабите си дарителска дейност след Освобождението на България. До 1944 г., когато всички фондове са закрити от комунистическата власт, общата стойност на даренията достига 4-5 милиарда лева (в днешна равностойност). В трите тома на Проф. Росица Стоянова - съставител на енциклопедия „Дарителството“ са разказани над хиляда и двеста истории за дарения в полза на обществото. По думите на съставителите, това са истории на хора, които „с далновидност и надежда са дарявали, за да видят своята мечта за по-добра България.“ Фондове, основани от отделни личности или семейства даряват за училища, читалища, болници, детски градини, университети, и т. н. из цялата страна. Най-известните примери са, разбира се, сградата на Софийския университет и Българска академия на науките. Но не само богати семейства даряват, напротив, има описани случаи на хора, които завещават единствената си къща за училище, или събират всичките си спестявания и ги даряват, за да изучат дете, и т. н., и т. н.

Глобализацията днес провокира изкуството да заеме позиция по отношение на националната ни идентичност. Дарителството след Освобождението ни дава една възможна, осъществена реалност като българи – да правим добро на другите според възможностите си. Но може ли да се създаде общество на тази основа? Последните десетилетия властват социални теории, които разбират обществото като изградено върху икономика и политика (както преди, така и след 1989 г.!). Културата и изкуството остават производни, т. е. в подчинено положение на икономиката и политиката - те нямат независим статут и допринасят или съответно пречат на определени насоки, зададени от икономиката и политиката. Една възможна алтернатива можем да потърсим в мащабната дарителска дейност на нашите предци – дейност, осъществена без политическа или друга централизирана намеса. Т. е. в основата на едно общество може да е помощта към другия. Гражданите на Следосвобожденска България са се самоорганизирали с ясната цел, че са необходими общи усилия за изграждането на общество, общи усилия за подготовката на бъдещите учители, лекари, учени, писатели, художници и т. н., общи усилия, за да се подпомогнат болните и страдащите. В тази възможна алтернатива, изкуството придобива съвсем различен статут и цел – то твори добро, твори красота, като не следва пропагандни модели, а се издига над тях в една човеколюбива и обединяваща цел – взаимопомощ.

Жури

Дати на провеждане на конкурса


Конкурсът се провежда изцяло благодарение на частни дарения и доброволния труд на екипа на Морската къща на изкуствата и Сдружение Милостив. С кандидатсването си в конкурса Вие декларирате, че изпратените от Вас фотографии са заснети единствено от Вас и не нарушават каквито и да са авторски права, права на личността, или права върху интелектуална собственост на друго лице или организация. Също така, че организаторите имат право да използва снимките с цел популяризиране на техни инициативи.

Снимка: Милостив - Международен младежки конкурс "Фотодякония"


Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova