Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Мъж с ампутирани крака спи във фургон във Велико Търново

26.03.2024

Мъж с ампутирани крака спи във фургон във Велико ТърновоСЪДБАТА НЕ Е БИЛА БЛАГОСКЛОННА КЪМ 58-ГОДИШНИЯ РУМЕН ИЛИЕВ ОТ ЕЛЕНСКОТО СЕЛО КОНСТАНТИН, който е с ампутирани долни крайници.
В момента той се е самонастанил във фургон в парка „Марно поле“ във Велико Търново и се уповава на надеждата, че социалните служби ще успеят да му намерят място, специализирано за настаняване на инвалиди. Човекът е отчаян, в окаяно състояние и напълно обезверен. Наскоро пък му откраднали сака с багажа. Сега няма дори бельо. Единствената му ценност е личната карта.

Кошмарът за Румен тръгва от 2017 г., когато работил като овчар във ферма край Гурково.
Стопанството обаче започнало да трупа загуби, а мъжът се разболял от бронхопневмония. Поискал си заплатата от шефа, но той му дал само 20 лв. Парите стигнали да се прибере обратно Велико Търново с автобус. После се прибрал пеш до родното си село. Там се установил в изоставен фургон. Конструкцията станала негов дом за половин месец. Нямал пари нито за лекарства, нито за храна. В отчаянието си стигнал до критичния момент да яде сняг и ледени късове. Медици от Спешна помощ и социалните служители в Елена го открили в агонизиращо състояние.

Веднага го приели за лечение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Лекарите установили, че Румен е с измръзване на долните крайници и след като го стабилизирали, предприели ампутация. Отстранили тъканта на десния крак почти до коляното, а на левия – до глезена.

Въпреки осакатяването последното ТЕЛК решение, което получил, било за 85% инвалидност.

„Явно смятат, че съм годен да работя. Но кой работодател ще наеме човек в такова изпаднало състояние, който дори за себе си не може да се грижи?“, пита Румен.

След загубата на краката еленчанинът живял в множество домове за хора с увреждания. Пребивавал в социални институция в Горски Долен Тръмбеш, Силистра, Велико Търново, Кюстендил и София. „Подлъгаха ме, че в столицата домът е с прекрасни условия, а като ме пратиха там, се оказа, че мястото не е пригодено за инвалидни колички. Нямах друг избор освен да се върна обратно във Велико Търново. Ходих в Областна дирекция „Социално подпомагане“ и оттам ми предложиха да ме пратят в дом във Варна или Пловдив. Не искам вече да ходя никъде. Искам да си остана в града и в социално звено в региона“, сподели човекът.

Нашият екип се свърза с директора на Областна дирекция „Социално подпомагане“ Анжела Досева. Тя увери, че веднага ще бъде задействана процедура по случая. „Ще изпратим екип, който да отиде на място при Румен. Вече проучихме възможностите за настаняване. Свързах се с управителката на ЦНСТ в Елена и има свободно място за него. Ако той се съгласи, веднага ще бъде настанен“, заяви регионалната социална шефка.

Тя допълни, че през годините Румен е напускал институциите по собствено желание или заради неплащане на таксата за пребиваване, която е от 50 до 80% от доходите на съответния потребител. 58-годишният еленчанин получава пенсия в размер на 360 лв., посочи самият той. „Румен е имал 82 насочвания за настаняване през годините. Отказал е да влезе в дом в село Извор, община Радомир, в Стражица и др. Много често, когато лицата напускат социална институция, се стига до момент, в който сами не могат да се справят, и отново се стига до нашата намеса“, допълни Досева.

Източник: https://www.borbabg.com

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova