Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Безработни могат да придобият нова професия с държавни пари

21.02.2022

Безработни могат да придобият нова професия с държавни париАгенция по заетостта вече предоставя средства за обучения на безработни и заети лица. Хора без работа могат да придобият нова професия за сметка на държавния бюджет.

Работодателите също могат да наемат хора без работа и да ги включат в дуална форма на обучение срещу финансови стимули.

Курсовете за придобиване на нова професия от безработни се провеждат в четирите клона на държавното предприятие "Българо-германски център за професионално обучение" в Плевен, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, както и в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи в Кремиковци.

Курсистите получават дневна стипендия, пари за нощувки и за пътуване до мястото на обучението. Eдна от възможностите за финансиране е при наемане на безработни лица за работа по придобилата вече популярност „дуална система за обучение” (чл. 46а от Закона за насърчаване на заетостта). Чрез нея Агенцията по заетостта стимулира паралелното провеждане на теоретично обучение от обучаваща институция и придобиване на практическа подготовка в реална работна среда под ръководството на наставник.

За целта ежемесечно се предоставят средства от държавния бюджет за основно трудово възнаграждение за всяко наето безработно лице и неговия наставник, като това продължава през целия период на обучението, но за не повече от 36 месеца.

Освен това, в пълен размер и за всяко лице се поемат разходите за провеждане на обучение по професия, необходима за конкретната работа. Работодателят има право да избере обучаващата институция и да уговори с нея учебния график и програмата за провеждане и оптимално съвместяване на учебния процес и трудовата дейност на наетите за обучение чрез работа лица.

Успоредно с това, Агенцията по заетостта очаква и заявки от работодатели, които желаят да наемат безработни лица след придобита от тях професия, необходима за конкретното работно място. При тази форма обучението на безработните лица се финансира 100% от държавния бюджет, като за периода на обучението курсистите ежедневно получават стипендия и средства за транспорт, в случай че местоживеенето им е в друго населено място. Работодателят сам избира обучаваща организация, с която съвместно формират учебния график и провеждат подбор на безработните лица, които да бъдат обучени и впоследствие назначени на работа за поне 6 месечен период. Мярката се реализира по реда на чл. 63 от Закона за насърчаване на заетостта и Агенцията по заетостта е с дългогодишна практика при предоставянето й.

Финансова подкрепа за провеждане на обучения по ключови компетентности на техните работници и служители могат да получат и микро-, малки и средни предприятия, като подкрепата е в размер на 50% от стойността на обучението. И при тази форма работодателите сами избират обучаваща организация, учебна програма и график за провеждане на обучението.

Подробна информация за активните в настоящия период форми за предоставяне на обучения може да се намери на сайта на Агенцията по заетостта, както и във всички бюра по труда в страната.

Своите желания за обучения безработните или заетите лица, могат да отразят в публикувания в рубриката ни „Анкети” на сайта на Агенцията анкетен формуляр „За желаещи обучения”, като информацията от този въпросник се ползва за планиране и организиране на бъдещи обучения.

Източник: https://www.pariteni.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova