Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Любимчани дариха 3 икони на храма „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин

20.10.2020

Любимчани дариха 3 икони на храма „Св. св. Константин и Елена“ в ОдринТри икони дариха на храма „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин граждани на Любимец.

Тъй като границата с Турция бе затворена заради коронавируса, това стана близо година, след като Елена Кряскова /съпруга на отец Георги от свиленградската църква „Живоприемний источник“/ изографиса „Тайната вечеря“, „Кръщение Господне“ и „Възнесение Господне“.

20 души от общо 139-те любимчани, дарили лични средства за изписването на библейските образи, поднесоха дарението на уредника на „Св. св. Константин и Елена“ Христо Христов.

„Църквата, както винаги, ни посрещна подредена, блестяща от чистота. Запалихме свещички и се помолихме за благоденствието на България, за здравето на семействата ни, на децата ни.

Може би ще се повторя, но искам да напомня, че тази църква е чудотворна – сподели Мария Точкова, председател на Общинския съвет на Отечествения съюз в гр. Любимец. - На 03.03.1869 година е направена първата копка на църквата с даренията на българите, които тогава са били три четвърти от населението на град Одрин. И на 03.03.1878 година е подписан мирният договор в Сан Стефано за освобождението на България от петвековното робство. Това не може да не е станало с ходатайството на „Св. св. Константин и Елена” пред Богородица и нашият Спасител Господ Исус Христос. А и доста от посещаващите църквата споделят, че молбите им, отправени към двамата светци, често се сбъдват.“

Но притеснителното е това, че след като отвориха границата и българите се втурнаха да пазаруват в град Одрин, много малко от тях се сещат да посетят българските църкви, а те от седемнадесет са останали само две - „Св. Георги” и „Св.св. Константин и Елена”, подчерта Точкова.

„Днес видях четиринадесет автобуса на паркинга. Само три от тях посетиха църквата“ - споделя с огорчение и тъга уредникът Христо Христов. - По една свещичка да запалят, е помощ за нас. Ние сме почти на самоиздръжка...“

„С болка и тъга, но и с много надежда се обръщам към българите, отправили се към град Одрин на пазар: Нека, освен за телата, се погрижим и за душите си -да отделим малко време за посещение на българските храмове и се помолим за България, за децата, за семействата си. Наистина имаме голяма нужда от това“ - призовава Мария Точкова.

Източник: https://stmost.info
Снимка: https://stmost.info

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova