Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Покривът на църквата в Шемшево протече, Търново рънс подема дарителска акция за ремонта

30.05.2023

Покривът на църквата в Шемшево протече, Търново рънс подема дарителска акция за ремонтаПокривът на храма „Свети Димитър“ в с. Шемшево е протекъл скоро и се нуждае от спешен ремонт. Трябва да се подменят изцяло улуците, а и куполът на камбанарията трябва да бъде поправен, научи „Борба“. През 2011 г. е ремонтирано вътрешното пространство на църквата, но за да се запази, е необходимо да се вземат мерки и да не се допуска повече теч вътре. За всичко това трябват доста пари, затова „Търново рънс“ подема поредната си дарителска акция. На 3 юни при благоприятно време в Шемшево Групата за движение и здраве за всеки организира „Пролетен ден за природа“. Крайната точка на похода ще е именно селото, като на пикника ще има много игри от рода на народна топка, дърпане на въже, федербал, ще има и хорца. Тогава всеки, който желае, ще може и да дари средства за ремонта на църквата според възможностите си. Кметът Кирил Ангелски се надява и на помощ от митрополията, най-вече от продажба на дървесина от църковните гори, каквито има в землището на Шемшево, сподели той.

Храмът „Св. Димитър“ е построен през 1861 г. с доброволен труд и дарения от жителите на селото. Когато се прави големият ремонт през 2011 г., по идея на тогавашния кмет Иван Иванов в оградата е вградена капсула с послание към поколенията, която трябва да се отвори през 2061 г.

Иначе селото е много старо, основано е от българи земеделци, които се заселват около чифлика на Шемши бей.
Постепенно се разраства и към 1555 г. носи името Шемшикьой по името на бея. Вече през 1649 г. в турски крепостен акт е споменато село Шемшево.

Напоследък там се случват хубави неща. След като доброволци преди 24 май буквално преобразиха автобусната спирка и я пребоядисаха, от една седмица Шемшево пак си има кръчма. За проблема с наемател на бившата кръчма, собственост на „Всестранна кооперация – ВТ“, който ползва помещението за склад и не се отказва от него, „Борба“ писа. От седмица обаче то е освежено и приема посетители. Даже дечица вече са си направили рождените дни там, похвали се кметът Кирил Ангелски.

Източник: https://www.borbabg.com

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova