Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Беше осветена реновираната манастирска сграда на Шипка

26.04.2022

Беше осветена реновираната манастирска сграда на ШипкаНа 25 април, Светли понеделник, Старозагорският митрополит Киприан освети реновираната сграда на манастирския комплекс „Рождество Христово“ в гр. Шипка. Преди това той оглави св. Литургия в храм-паметника на св. обител.

Възстановителните работи са замислени преди повече от година. На 10 март 2021 г. правителството отпуска три милиона лева за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“ – Шипка. Задачата, поставена пред изпълнителя, е да възстанови сградата без нито една конструктивна промяна в нея. При освещаването митр. Киприан отбеляза, че той е успял да се справи с нея. Изпълнителят на ремонтните дейностите Тони Йорданов сподели, че възстановяването на сградата е било много голямо предизвикателство и благодари на владиката и Епархийския съвет за доверието.

В нея ще бъдат настанени монасите на св. обител, които в момента живеят близо до реката в доста неблагоприятни условия. Мястото ще бъде превърнато в Център за православно наследство, в което всеки ще може да се поклони и да пренощува.

Манастирската сграда има дълга история. При построяването си е била предназначена за Духовна семинария към Московската патриаршия. По време на Междусъюзническата война е превърната в болница за ранени войници. После става сиропиталище – Дом „Шипка“, а след това е санаториум. През 1996 г. сградата е изоставена и разграбена, а след това започва да се руши. След като митр. Киприан поема управлението на Старозагорска епархия, той полага значителни усилия за ремонта и възстановяването на манастирския комплекс на Шипка.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova