Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Топъл обяд за хора в нужда - още една социална кухня отвори врати в София

13.03.2020

Топъл обяд за хора в нужда - още една социална кухня отвори врати в СофияЦърквата "Св. Николай Мирликийски" на столичната улица "Цар Калоян" организира социална кухня всеки четвъртък, подпомагана от съседен ресторант.

Благотворителната инициатива започва в началото на февруари с любезното съдействие и подкрепа на съседен ресторант, който предлага организирането на подобна кампания. Църквата приема на драго сърце предложението, а скоро след това се притичат и доброволци.

Всеки четвъртък от 12 ч. църквата "Св. Николай Мирликийски" раздава топъл обяд. Взети са нужните разрешителни за храната, която е подходящо пакетирана, да бъде изнесена на маси на тротоара пред храма, тъй като вътре пространството не достига. Всеки, който познава нуждаещ се човек, може да го насочи към посоченото място.

Другите столични храмове, към които има социална кухня, са "Св. пророк Илия" в квартал "Дружба", "Св. Георги Победоносец" в "Дървеница" и "Св. св. Кирил и Методий" при Женския пазар.

Православната църква има и други хубави благотворителни инициативи освен социалната кухня. Сред добрите примери е доброволческата инициатива към параклиса "Св. Георги Софийски Най-нови" на Александровска болница. След предварително обучение доброволци посещават болни както в домовете им, така и в самата болница, за да им дадат утеха и надежда. До момента са се записали 44 желаещи да станат доброволци, а организаторите водят преговори инициативата да включва подкрепа и на пациенти в "Пирогов".

Една от инициативите, която вече се превръща в традиция, е кампанията "Деца рисуват за деца". Досега е имала три издания и са събрани над 35 000 лв. С тях са купени апаратура и консумативи за Клиниката по детска онкохематология към Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Сумата е от благотворителни изложби с рисунки на деца от Националния конкурс "Възкресение Христово", организиран от Българската патриаршия.

Друга добра традиция, която вече се е утвърдила, е кампанията "Коледна звезда". В нея доброволци помагат на деца от домовете и на ученици от столични училища да рисуват коледни картички. С парите от продадените картички се осигурява морски лагер на деца без родителска грижа.

Социалната кухня е често срещана благотворителна акция, организирана от най-различни доброволчески организации. Не бива да забравяме, че винаги може да зарадваме човека срещу нас с усмивка или топъл обяд.

Източник: https://uspelite.bg
Снимка: https://uspelite.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova