Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

В столичния храм „Св. Петка“ ще се раздава топла храна всеки вторник

05.02.2021

В столичния храм „Св. Петка“ ще се раздава топла храна всеки вторникНа 2 февруари, Сретение Господне, в двора на старинния храм „Св. Петка“ – Стара под сградата на Софийска митрополия започна инициатива за раздаване на топла храна на нуждаещи се хора. Милосърдното начинание се осъществява с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Всеки вторник от 12 ч. в двора на столичния храм ще се предоставя храна, осигурена от Обрадовския манастир „Св. вмчк Мина“. А благотворителната инициатива ще се провежда съвместно със Софийска митрополия и столичния храм „Св. Петка“ – Стара.

Благотворителното начинание започна със св. Литургия в храма и след това архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, игуменът на Обрадовския манастир „Св. Мина“ ик. Борис Петров, духовният надзорник на епархията ставроф. ик. Ангел Ангелов и други клирици отслужиха водосвет и благословиха порциите с тристепенно меню, приготвено за първото раздаване на нуждаещите се столичани. Раздаването и занапред ще става във вътрешния двор на „Св. Петка“, където от много десетилетия е т. нар. житарна.

„Приготвената и благословена храна е за да се подкрепят немощните и страдащи наши братя и сестри. Всеки, който е съпричастен към това дело, да бъде благословен: и тези, които дават, и тези, които взимат. Негово Светейшество се моли пред Бога за целокупния български народ да върви към просперитет – духовен и материален. Да бъде благословено това начинание! Помнете, че Бог обича всички!“ – каза о. Василий.

Организаторите уточниха, че храната се приготвя в Обрадовския манастир, където има условия за това, и се донася в центъра на София. Игуменът на св. обител посочи, че се приемат и дарения за начинанието, като най-добре е това да става във вид на хранителни продукти.

От няколко месеца и малкият храм „Св. Николай“, който се намира точно срещу църквата „Св. Петка“, също раздава топла храна на нуждаещи се хора. Там това става всеки четвъртък от 12 ч. За тази благотворителна дейност се грижат свещениците и настоятелството на храма.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova