Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Две нови издания на Варненска и Великопреславска митрополия

15.03.2021

Две нови издания на Варненска и Великопреславска митрополияВарненска и Великопреславска митрополия през последния месец представи три свои нови издания. Освен Словата на апостолите, представена в Двери миналата седмица (тук), още две книги са на книжния пазар – Последование на свети нов преподобномъченик Прокопий Варненски и Сборник в чест на Варненски и Преславски митрополит Симеон.

Последованието на св. Прокопий съдържа служба, житие и акатист на светеца, загинал за Христа чрез посичане с меч на 25 юни 1810 г. Изданието излиза малко след освещаването на храма, посветен на него, в морската столица, извършено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 14 февруари.

В предговора към книгата владиката отбелязва, че „необходимостта от издаването на съответна служба, житие и акатист на св. прпмчк Прокопий Варненски е реална“. Митр. Йоан разказва за участниците в подготовката на изданието. Редакторската работа и набора на книгата е поверена на свещ. Козма Поповски, главен специалист към Църковно-исторически и архивен институт при Българската Патриаршия. О. Козма е преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и докторант към Кирило-Методиевския научен център към БАН. Преводите от гръцки и сравняването с гръцкия текст на житието, както и прегледът на ортографията на църковнославянския текст на службата е на Илия Поповски, който е завършил новогръцка филология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2013 г. и църковно-певчески курсове в София, с диплома за йеропсалт от училището по Византийска музика към Атонската архиепископия от 2020 г. Сега той е преводач на свободна практика и псалт към храм „Св. Кирил и Методий“ в гр. Бургас.

лужбата на светеца стъпва на основата на одобрената от Св. Синод служба на св. Прокопий с протокол №14/02.06.2010 г. Тя е редактирана според Типика на Българската православна църква за бденна, светийска служба. Добавени са паримийните четения, на български език. Също така са прибавени указанията за литургийните четива, като са дадени зачало, посочка и начален текст според Изборното евангелие на Българската православна църква, на български език (според службата на св. мчк Николай Софийски). Службата е сравнена с неин вариант от Зографския манастир, чийто автор (поне на канона) е йером. Юстин Зографски.

За основа на житието на светеца е ползван гръцкият текст, съставен от Хрисант от Смирна. Вторият основен източник е преводът на руския текст на житието, включено в Атонския патерик, издаден през 1896 г. на Атон, преведен от блаженопочиналия Левкийски епископ Партений и издаден в Жития на българските светии, издание от 1974 г. Практически това е нов вариант на български, с новопреведени части и подобрена стилистика.

Акатистът е взаимстван от изданието на изд. „Витезда“ от 2011 г. Черновата на акатиста е написал Иван Николов, преподавател по Стар Завет в ПДА „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив. Богословската редакция на акатиста е направена от блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

При проучването на текстовете за св. Прокопий свещ. Козма Поповски е установил, че преподобномъченикът е известен в Гърция по два начина: св. нов прпмчк Прокопий (Ивероскитски; Ό ῾Άγιος νέος Όσιομάρτυς ό Ίβηροσκητιώτης) или св. Прокопий, пострадал в Смирна (῾Άγιος Προκόπιος πού μαρτύρησε στή Σμύρνη), денят на честване е същият, както е посочен в нашия църковен календар – 25 юни. Освен това има и две гръцки служби: стара, в ръкопис № 308 на скита „Св. Анна“, и една нова (ок. 2010 г.), написана от монахиня Исидора Мегарска, най-известната съвременна гръцка химнографка.

„Настоящото издание ще бъде полезно, както за нашите скъпи свещеници и монаси, така и за всеки православен християнин, който желае да изпроси молитвената помощ на св. прпмчк Прокопий Варненски. Това издание ще се ползва за богослужебна употреба в нашите храмове при отслужване на службата на светеца, а също така ще бъде полезно и за частна молитвена употреба“, пише в предговора към изданието митр. Йоан.

чест на Варненски и Преславски митрополит Симеон по случай петдесет-годишното му архиерейско служение. Той е публикуван първоначално през 1922 г. в гр. София от Св. Синод. Това е второто му издание, което се реализира по инициатива на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. То е резултат от съвместната работа на Варненска и Великопреславска митрополия и Научния архив на БАН. Съставители са проф. дин Лизбет Любенова, Деница Мизинска и Мила Кръстева; конслултант – Галя Господинова.

В предговора към изданието митр. Йоан отбелязва мотивите си да преиздаде сборника като посочва, че през 2020 г. се навършват сто и осемдесет години от рождението на Варненски и Преславски митрополит Симеон (1840-1937), който управлява своята епархия в продължение на шестдесет и пет години. Посочва се също, че той е най-големият каноник на нашата църква и е вдъхвал респект още на своите съвременици. „Добър човек, сух и висок, прозорлив, духовит и образован, много интелигентно филантропическо око, приятен глас, добър оратор, отличен ум“ – така описва първите си впечатления от него Константин Иречек.

Митр. Симеон се е ползвал с голямо уважение от страна на християните и истинските родолюбци, радеещи за независима от когото и да било църква и държава. Като народен представител той участва в изработването на Конституцията на България в Учредителното народно събрание, участва в делегацията на Първото народно събрание, изпратена в Ливадия, Крим, за да поднесе на княз Александър Батенберг акта за избирането му за български княз.

Немалка е книжовната и научна дейност на Високопреосвещения митрополит – преводи от гръцки и оригинални творби. Затова е избран за член на Българската академия на науките. Участва в комисията за превод на Библията на новобългарски език, в изработването на Екзархийския устав и др.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova