Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Във Варна доброволци посрещат бежанци от Украйна

08.03.2022

Във Варна доброволци посрещат бежанци от УкрайнаПрез последната седмица варненци посрещат десетки бежанци от Украйна на ден. Всички те са жени и деца. Трагедията е голяма, разказва Рита Шаганeне, доброволец в Двореца на културата и спорта в града, където е сформиран пункт за посрещане и помощ на бягащите от войната. Рита и нейният съпруг о. Василий Шаган, заедно с други доброволци от енорията на храм „Св. Николай“ в морската столица, всеки ден помагат в регистрирането, настаняването и обгрижването на идващите с коли и автобуси украинци.

Първоначално помощи за бедстващите в Украйна се събират в т. нар. Украински дом във Варна, където хората от града спонтанно носят храна, санитарни материали и други помощи. С началото на войната се засили притокът от дарения и мястото се оказа неподходящо за складиране и разпределяне на помощите. От петък, 4 март, цялата дейност в подкрепа на бягащите от войната украинци се пренася в Двореца на културата и спорта на Варна. Управителят му осигурява помещения за посрещане и регистрация, както и за складиране на дрехите, санитарните материали, храните. Всичко се случва по инициатива на доброволците, разказва Рита. Един носи компютър, друг – принтери, храна, вода, дрехи, топли напитки. Оказа се, че нямаме подходящ софтуер за описване на идващите хора и техните нужди. За една нощ такъв е направен от енориаш на храма „Св. Николай“, сега се използва официално.

Създадена е организация на работата. Варненци, които говорят руски, посрещат и регистрират бежанците: откъде са, с кого пристигат, от какво имат нужда. Паралелно с това се описват предложенията на местните хора, които идват да заявят, че имат готовност да приемат украинци в домовете си. Описват с какво разполагат и колко човека могат да настанят. Самотни баби и дядовци, различни хора от града и околностите предоставят стая или две, апартамент, част от къща, в които да бъдат настанени бягащите от войната. След пристигането си в Двореца на културата и спорта украинците се записват, казват от какво имат нужда: дрехи, храна, санитарни материали, памперси. Доброволци окомплектоват по списъка пакети с нужните неща и ги предават на хората. Отвън ги чакат други доброволци, които ги транспортират до мястото, където ще бъдат настанени в града. Хората идват спонтанно тук, за да помагат на бежанците, сред доброволците е и директорът на Областна дирекция на МВР Атанас Михов, който превозва новодошлите до предоставените им квартири, разказва Рита. Ежедневно идват нови и нови желаещи да помагат. Сред тях има и бежанци, които са пристигнали по-рано, устроили са се и сега помагат на новодошлите.

Описвайки организацията и работата в бежанския център във Варна, Рита Шаганене казва, че според нея Бог е "сглобил" всичко това. „Не знам как се получи всичко без специална организация, без ръководна институция – всичко е инициатива и безкрайно много доброволен труд и усилия на хората“. Рита, чийто баща е литовец, а майка ѝ е молдовка, но повече от двадесет години живее в България, днес казва, че цяла Варна е тук. „Имам чувството, че всяка варненска „вдовица“ внася своята лепта. Радвам се, че съм сред тези българи, които проявяват толкова човечност и жертвоготовност“, споделя тя.

Гледката на идващите хора е потресаваща, казва Рита. Само жени и деца, изтощени, пътували по тридесет-петдесет часа. През последните дни вече няма зелени коридори за бягащите цивилни. Пристигналите днес от Харков разказват, че по пътя са били обстрелвани, спирали са, за да минат нападенията на руснаците, после са продължавали.

Повечето бежанци са от Одеса, Николаев, Харков, Киев. Почти всички са рускоговорящи, някои от тях с руско самосъзнание. Според Рита тези хора са загубили не само дома, роднините, родината си, но и целия си свят, своята идентичност.

Сега освен всички друго има нужда и от доброволци психолози, които да говорят с изстрадалите хора за това, което са преживели. „Ние не ги питаме какво са преживели, не задаваме излишни въпроси, потокът е много голям, просто физически не смогваме. Питаме само за това, което е необходимо, за да ги настаним и да ги нахраним. Нямаме сърце да ги разпитваме за случващото се там, освен ако те сами не чувстват нужда да споделят, казва Рита, защото просто не знаем как да овладяваме такива емоции без да ги травмираме допълнително. Някои жени обаче не издържат, рукват сълзи и разкази, тогава понякога се налага да помагаме и на доброволеца, който не знае как да ги утеши и успокои…

Децата също имат нужда от помощ, както и от това да тръгнат на училище, да се откъснат от телефоните, на които гледат клипове за ставащото в Украйна, с много насилие и ужаси, непосилни за тяхната възраст.

Постепенно към доброволческите усилия на варненци се присъединяват и различни организации и институции. От 7 март във Варна идва екип на Агенцията за бежанците, която ще започне да издава документи на пристигналите, задействат се различни държавни инстанции, които да организират медицинските грижи за пристигалите, условията за настаняване на децата в училище и т. н.

Варненска и Великопреславска митрополия вече е изпратила окръжно до енориите в епархията да събират помощи и средства за украинците съвместно с Червения кръст.

Енорията към храм „Св. Николай“ е многонационална. Тя е събрала българи, руснаци, украинци, молдовци и други. Свещеникът о. Василий, който е бесарабски българин, е свикнал да общува с всички тях, както и да поддържа мира и разбирателството в общността.

На неделната литургия на 6 март църквата беше необичайно препълнена. В храма бяха дошли както варненци, които досега не са идвали на св. Литургия, така и бежанци. О. Василий предупреждава, че бежанската криза вече преминава в хуманитарна. „Вече се сблъскваме не само с трагедията на бягащите от войната хора, казва той, но и с проблемите на руснаците у нас, които са потърпевши от санкциите“. Оказва се, че тези, които работят дистанционно, сега не могат да получават заплатата си у нас по банковите си карти и семействата им остават без средства. Възрастни руснаци, които разчитаха на руските си пенсии, сега нямат достъп до тях и ще започнат да бедстват. Това са нови предизвикателства, пред които се изправяме и държавата трябва да търси решения, алармира о. Василий Шаган.

Един лист с необходимото на едно бягащо от войната семейство:

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova