Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Двама пчелари даряват мед на детски градини, планират да създадат къщичка за апитерапия

13.03.2024

Двама пчелари даряват мед на детски градини, планират да създадат къщичка за апитерапияИдеята им е да се направят необходимите административни стъпки „течното злато“ да бъде включено в училищната схема за осигуряване на плод, зеленчук и мляко на подрастващите. Защитават каузата малчуганите да получават най-здравословните храни, а не да консумират вносни продукти, съдържащите Е-та и редица химични подобрители.

Зад мисията за мед в детски градини и училища застават Иван Атанасчев и Мариян Явашев. Тяхната дружба започнала преди 20 години. Запознали се благодарение на техните съпруги. Иван е на 40 години, работи във „ВиК Йовковци“, също така е общински съветник в Горна Оряховица и земеделски производител. Мариян е на 42 години, също е фермер и се занимава с търговия на плодове и зеленчуци.

Пръв с пчеларство се захванал Мариян. Преди 6 години основал своя пчелин в златаришкото село Сливовица. Той увлякъл Иван към препитанието. Медоносните на 40-годишния мъж пък са в землището на Горна Оряховица, където отглежда и около 50 дка сливи. В момента всеки от тях има по 109 кошера.

„И двамата сме биологични производители на мед. Общият ни годишен добив е около 3,2 т. Не използваме химия, захар, глюкоза и др. Държим на качеството, а не на количеството. Всяка година носим проби от продукция за изследване в сертифицирана лаборатория. След като излязат резултатите, от Агенцията по безопасност на храните ни издават разрешително за продажба“, сподели Атанасчев.

С Мариян започнали да даряват мед след покана за гостуване в детската градина в горнооряховското село Първомайци. Млада учителка организирала среща на малчуганите с двамата трудолюбиви мъже по повод деня на Св. Харалампий – 10 февруари, покровител на пчеларите и меда.

„Посетихме деца и им разказахме повече за препитанието. Занесохме медни пити, кошери и пчеларски пособия. Разказахме им как се създава медът и защо е толкова важна ролята на пчелите за Земята. Подарихме почерпка – бурканче с мед, на всяко дете“, разказа Явашев.
Последвало гостуване в детска градина „Здравец“, където двамата мъже повторили инициативата си. Казват, че към всяка детска институция, която се е обърнала към тях, са откликвали моментално.

Двамата мъже влезли с диалог със зам.-кмета на Горна Оряховица Петя Иванова за партньорство в името на подрастващите.

Иван и Мариян са категорични, че оцеляването на пчеларството става все по-трудно предвид вноса на украински мед у нас. Очакват новите европейски интервенции за субсидиране, за да кандидатстват по схемата за подкрепа на много малки стопанства. Казват, че ако бъдат одобрени, ще вложат цялата финансова помощ в увеличаването на пчелните кошери и семейства.

„Идеята ни е до Нова година пчелните ни кошери да станат 550“, споделя Иван.
Двамата планират и изграждането на къщичка за апитерапия. Това е лечебен метод, използващ благотворните за здравето на човека свойства на пчелните продукти. Способът включва комбинация от различни вещества, получени от пчелите, като мед, пчелна отрова, пчелно млечице, прополис и пчелен прашец. Пресмятат, че инвестицията ще е около 10 000 лв. Локацията ще бъде в близост до стопанството на Иван в Горна Оряховица. Ако проектът придобие голям интерес от посетители, възнамеряват да направят такава къщичка и в Сливовица.

Източник: https://www.borbabg.com

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova