Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Обществената трапезария във Велико Търново дава топла храна на 75 възрастни хора

24.03.2020

Обществената трапезария във Велико Търново дава топла храна на 75 възрастни хора75 възрастни социално слаби граждани всеки ден получават безплатна топла храна от обществената трапезария във Велико Търново. Общината разкри колцентър, на който се приемат поръчки за доставка на хранителни, битови и санитарни стоки, както и лекарства за хора от рисковите групи за заболяването, които след това се разнасят по домовете на нуждаещите се, включително и на хората, поставени под карантина.

Десетки са самотните възрастни хора, които в условията на пандемията от Ковид-19 и засилените противоепидемични мерки и ограничения, сами трябва да се справят с ежедневието си. Домашният социален патронаж в град Дебелец приготвя храна, която срещу заплащане се доставя за над 500 възрастни и болни хора. Социалната трапезария във Велико Търново изхранва безплатно 75 човека, които също получават храната си от социалния патронаж. Въведени са строги мерки за хигиена, хората чакат на разстояние един от друг, въведен е график, за да не се получава струпване, разказа Юлия Кънева, която е една от жените, раздаващи храната на бедните:

„Идват редовно, вземат си храната и си тръгват. Тази храна е безплатна. Раздаваме я между 11 и 13 часа. Те си идват, вече са свикнали в едно и също време. Маски слагаме, шапка, ръкавици, дезинфектанти има на вратата да си измият ръцете, подът се мие с препарат, хигиената е важна. Повече трябва да се обяснява на тези хора, по-бавно, но разбират, в края сметка разбират. Има го резултатът – няма натрупване, няма да си говорят, да се натискат един в друг, а беше трудно в началото“.

Трапезарията за бедни е в помещение в двора на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Тази безплатна храна е спасението за много хора. От три години на топлите ястия и хляба от трапезарията разчита 75-годишен мъж, представя с като Тодоров. Прибира храната си на разстояние от останалите. Сложил е на лицето си маска за еднократна употреба, носи слънчеви очила, които ползва за предпазни:

„Доволен съм. Днес взехме кюфтета с бял сос, супа топчета и хляб и крем сирене. Нося маска. Отдавна съм си купил, от половин година. Имам доста, купих си 10 бройки. Добре се справяме, не можем да се оплачем. Не можем да си стоим по домовете, нали получаваме храна, няма как“.

С патериците е дошъл да си вземе топлата храна и бившият музикант Илия Ноев. 65-годишният мъж е с ниска пенсия и разчита на трапезарията, за да разнообрази менюто си. Грижи се сам за себе си, всичките му роднини са в чужбина и не възнамеряват да се прибират, споделя той и разказва за дъщеря си в Испания и за кумеца си в Канада:

„Около 30 души имам по целия сват, като започнете от Кипър до Сиатъл, братовчеди, близки, роднини. В Испания положението е същото, мерките са много по-строги, дъщеря ми е там, в Мадрид. Казва, че гледат само от терасата, мъжът ѝ ходи на работа, децата са вкъщи, не ходят на училище. В Канада е мой кумец. Там е по-спокойно. Хората имат някаква друга информация, друга нагласа, друго мислене, различават се от САЩ, от Европа. Тук има някои, които излизат, но по парковете няма хора. Не се притеснявам за себе си. Една душа излиза, и това е. Животът не е вечен. Не бива да се притесняваме. Не съм се примирил, оптимист съм. Животът ще продължи, няма да свърши“.

Десетки великотърновци заявяват желанието си да работят като доброволци за пазаруване и разнасяне на храна и лекарства към нуждаещи се хора по сигналите, които се подават в общинския колцентър, разказа Милена Филипова, която работи в един от двата екипа, които приемат обажданията:

„Ежедневно получаваме по 50 сигнала от Велико Търново и околните села. Най-много обаждания имаме от възрастни и самотноживеещи хора. На тях им се доставят продукти и пособия от първа необходимост, също и лекарства. Шофьорите, които правят доставките имат всички налични и необходими предпазни средства“.

Източник: https://bnr.bg
Снимка: https://bnr.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova